Chevron left
blog

UX i UI u veb dizajnu: Koja je razlika i zašto su oba važna?

Korisničko iskustvo se odnosi na celokupno iskustvo koje korisnik ima na vašoj veb lokaciji dok je posećuje.
March 7, 2024
Vesti
UX i UI u veb dizajnu: Koja je razlika i zašto su oba važna?

U današnjem svetu, atraktivan i funkcionalan veb dizajn je ključan da privuče pažnju korisnika i zadrži ih na svojoj veb stranici. Dve ključne komponente igraju važnu ulogu: korisničko iskustvo (UX) i korisnički interfejs (UI). Ova dva pojma su blisko povezana, ali se razlikuju po svojim funkcijama i ciljevima. Kako tačno? Možete saznati ovde:

Šta je korisničko iskustvo?


Korisničko iskustvo se odnosi na celokupno iskustvo koje korisnik ima na vašoj veb lokaciji dok je posećuje. Drugim rečima, interakcija korisnika sa veb sajtom, lakoća navigacije, brzina učitavanja stranice i zadovoljstvo korisnika tokom boravka. Glavni cilj UX-a je da obezbedi da korisnici imaju pozitivno i efikasno iskustvo na vašoj veb lokaciji koje takođe ispunjava njihove potrebe i očekivanja.

Dobra praksa UXdizajna uključuje:

Usredsređenost na korisnika: Dizajn treba da bude fokusiran na potrebe i ciljeve korisnika. Da bi se to postiglo, ključno je razumeti ciljnu publiku veb lokacije i razmotriti njihove potrebe.
Lakoća korišćenja: Navigacija treba da bude intuitivna, a informacije treba da budu lako dostupne. Jasno strukturiran meni, dosledni izgledi i lake interakcije pomažu u poboljšanju korisničkog iskustva.
Performanse: Vreme učitavanja stranice je važan faktor za UX. Brzo vreme učitavanja pomaže u poboljšanju korisničkog iskustva i smanjenju stope posete samo jedne stranice.

Šta je korisnički interfejs?


Korisnički interfejs se, s druge strane, fokusira na vizuelni dizajn i elemente interakcije vaše veb stranice. Utiče na izgled, boje, fontove, ikone, dugmad i položaj navigacije. Glavni cilj korisničkog interfejsa je kreiranje estetski ugodnog i korisničkog dizajna koji predstavlja brend i prenosi poruku brenda.

Efikasna praksa dizajna korisničkog interfejsa uključuje:

Estetika: Dizajn treba da bude estetski i vizuelno privlačan. Dobro dizajniran korisnički interfejs privlači pažnju korisnika i ostavlja pozitivan prvi utisak.
Konzistentnost: elementi korisničkog interfejsa treba da budu dosledni kako bi se izbegla zabuna korisnika. Ovo uključuje upotrebu doslednih boja, fontova i ikona.
Interakcija korisnika: Dugmad, obrasci i navigacija treba da budu dizajnirani tako da budu laki za razumevanje i pristup. Ovo olakšava korisnicima interakciju sa veb lokacijom.

Zašto su UX i UI važni?

Važnost korisničkog iskustva i korisničkog interfejsa u veb dizajnu ne može se prenaglasiti. Evo nekoliko razloga zašto su oba aspekta ključna:

Bolje zadržavanje korisnika: Pozitivan korisnički doživljaj i privlačan korisnički interfejs pomažu korisnicima da duže ostanu na vašoj veb lokaciji i povećavaju verovatnoću da će se oni vratiti.
Veće stope konverzije: Dobro osmišljen dizajn korisničkog iskustva može pomoći u povećanju stope konverzije tako što korisnicima olakšava da izvrše željene radnje, kao što su popunjavanje obrazaca ili dovršavanje kupovine.
Konkurentska prednost: Na visoko konkurentnom onlajn tržištu, izvanredan korisnički doživljaj i korisničko sučelje mogu vam pomoći da se izdvojite od konkurencije i privučete potencijalne kupce.

Sve u svemu, korisničko iskustvo i korisnički interfejs su neophodni elementi uspešnog veb dizajna. Efikasna interakcija između ove dve komponente osigurava da vaša veb lokacija ne samo da izgleda dobro, već je i laka za korišćenje i da zadovoljava potrebe vaše ciljne grupe. Ako ove faktore shvatite ozbiljno, možete osigurati da vaša veb lokacija bude od velike koristi i za korisnike i za vaše poslovanje.

U Konncept-u radimo u skladu sa našim principima dizajna, koji nam omogućavaju da kreiramo moderan, privlačan dizajn korisničkog sučelja, dok nudimo izvanredan UX. Ne pravimo nikakve kompromise, već radije dovodimo oba u optimalnu ravnotežu kako bismo našim klijentima obezbedili veb-sajtove otporne na budućnost. Zainteresovani za saradnju? Onda nas kontaktirajte!